Help uw kind van angsten, huidklachten en allergieën af met helende verhalen
Helende verhalen; metaforen voor kinderen met allergische reacties, overgevoeligheden of angsten
Eind 1999 ontstaat bij Paul Liekens het idee om speciale metaforen te schrijven, die door ouders en grootouders kunnen worden verteld aan kinderen. Inmiddels heeft het ‘helende verhaal’ zijn kracht bewezen en zijn al heel wat kinderen verlost van vervelende aandoeningen als koemelkallergie, glutenallergie, luchtwegallergie, angst voor slapen en nachtmerries, faalangst, eczeem, gebrek aan zelfvertrouwen, terugkerende wormpjes, verstopte stoelgang en fobie voor bewegende poppen. (bron: helende verhalen)
Hoe komt het dat verhaaltjes een helende invloed kunnen hebben?
Het besturingsmechanisme van onze biologische processen zit in het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn regelt alle lichaamsprocessen. Een overdreven reactie op gezonde stoffen in normale hoeveelheden wijst op een vergissing van dat besturingssysteem. Voorbeeld iemand eet bedorven garnalen, wordt erg ziek, en is vanaf die datum allergisch voor alle verse-visproducten. Het rechtzetten van een dergelijke vergissing kan bij een volwassene d.m.v. het abstracte logische denken. Bij kinderen tot 10 jaar kan dit niet. In deze leeftijd hebben kinderen wel een zeer groot inlevingsvermogen. Jonge kinderen identificeren zich sterk met hun omgeving en imiteren wat daar gebeurt. Zo leren we eten, lopen, praten.
Een kind identificeert zich ook sterk met een knuffeldier. Knuffeldieren kunnen veel meer dan volwassenen en ze worden ook nooit boos. Voor een kind is deze beleving net zo echt en reëel als wat wij werkelijkheid noemen. Als een knuffeldier van een bepaald symptoom geneest, blijkt dat het onderbewustzijn van het kind, dat de geneeskracht aanstuurt, de nodige acties onderneemt om hetzelfde te doen. Zo eenvoudig kan het soms zijn.
Korte impressie helend verhaal voor Lisa – faalangst
Spetter en zijn vriendjes
Er leefde eens heel lang geleden een lief klein dolfijntje in een onmetelijk grote zee. het was de diepste en de blauwste zee van de wereld en het kleine dolfijntje dat spetter heette voelde zich super trots dat juist hij in die prachtige zee geboren was. samen met zijn grotere broers en zussen en zijn mama en papa had spetter het hartstikke naar zijn zin in hun onderzeehuisje tussen de hoge koraalriffen. Spetter was wel de kleinste dolfijn van het gezin, maar zeker niet de stilste. Hij had thuis altijd veel te vertellen en maakte graag plezier…
Ervaringsverhaal ouder
Al na de eerste week voelde Lisa zich beter in haar vel. Met het sporten durfde ze mee vooraan te lopen en te vragen om de bal. Dat was een heel nieuw gedrag voor haar. Daardoor groeide haar zelfvertrouwen met de dag. Ze voelde zich nu helemaal opgenomen door de andere kinderen in de buurt en op school.
Zelf een helend verhaal schrijven voor uw kind
Eerst verzameld u informatie over uw kind: Hoe oud is uw kind? Welke knuffels vindt uw kind leuk? Welke televisie programma’s ziet uw kind graag en wie zijn de helden die het meest aanspreken? Is uw kind ergens bang voor? Heeft uw kind ergens grote bewondering voor? Welke sporten of activiteiten doet uw kind graag? Wat is er verder bijzonder aan uw kind? Wat zijn bijzondere karaktereigenschappen?
Kies een context
- Kies een wereld waarvan u denkt dat uw kind leuk vindt (prinsen, dieren, planeten, insecten) en beslis welk dier, knuffel of figuur de plaatsvervangende hoofdfiguur wordt voor uw kind.
- Bedenk een beginsituatie, waarin de hoofdfiguur problemen mee heeft en een beetje gelijkaardige symptomen vertoont als uw kind
- Bedenk een eindsituatie die de hoofdfiguur wil bereiken aan het einde van het verhaal. (sterker, slimmer, vrij van symptomen, in staat om te eten wat het wil enz.).
- Bedenk nu een weg die de hoofdfiguur heeft afgelegd heeft om daar te komen.
Schrijf het verhaal met de volgende elementen
De hoofdfiguur beleeft in de eerste fase allerlei leuke en interessante dingen , waar uit blijkt dat hoofdfiguur veel veranderd is slimmer en sterker dan vroeger. Hier wordt de nadruk gelegd dat de tandjes, pootjes, of handjes sterker geworden zijn. Ook wordt in de verf gezet dat hoofdfiguur sympathiek, moedig, lief is( naargelang) en sterk gewaardeerd wordt door de andere figuren.In een volgend fase laat u de hoofdfiguur gelijkaardige symptomen, problemen krijgen als uw kind, voorbeeld pijn of raar gevoel in de buik. Daarbij benadrukt u zeer sterk het feit, dat hoofdfiguur niet ziek is, maar zijn buikje is ziek, waarbij u er op let, dat er een ander wijs dier goede raad komt geven en dat het buikje nu snel geneest, omdat het net zoals pootjes, gegroeid is en sterker geworden. Vroeger werd het buikje ziek van ….(bijv. koemelk), nu niet meer. De hoofdfiguur leert in het verhaal dingen te doen die het vroeger niet kon, en nu al wel kan. De hoofdfiguur komt een soort oude wijze, of tovenaar of oude uil tegen, of kruidenvrouwtje die hem vertelt dat er in de buik (onderbewuste) van de hoofdfiguur zelf allerlei kleine helpertjes zitten (immuunsysteem) die het goed menen, waarvan er eentje is die met alle goede bedoelingen die symptomen veroorzaakt heeft. Die helper of bondgenoot binnenin zal nu helpen de symptomen of beperkingen op te heffen.
Tips en trucks
Als het verhaal geschreven is, laat uw kind dan leuke tekeningen erbij maken als het dat kan en wil. Maak er een klein boekje van.
Lees het verhaal voor het slapengaan voor zolang uw kind dit leuk en prettig vindt. Het is belangrijk dat u als ouder zelf gelooft in de potentie van het verhaal! Introduceer na een paar keer voorlezen voorzichtig kleine beetjes van de stof waar het kind allergisch is (was), en kijk hoe het uitwerkt.
Voor meer informatie over deze methode en voorbeelden van verhaaltjes, verwijs ik graag naar het boekje van Ann Delnoy en Paul Liekens Helende verhalen voor kinderen. ISBN 90 202 6040 5.
Hulp nodig
Als u het lastig vind om zelf een helend verhaal te schrijven, maar u wilt wel graag aan de slag met helende verhalen. dan kunt u contact opnemen met mij via info@wiliscoaching.nl of op tel nr: 06-25023145.
0 Comments